怀集领域网

服务热线:0758-5598879

商务合作:13432420229

搜索
猜你喜欢
楼主: 绥江渔夫

[楼市杂谈] - 楼市神话无法在怀集得到复制 . (周末调研)

讲起“调研”,我又捻起电影《破坏之王》的剧情:自杀式挑战

剧情回顾:

(电视台)
(收视率曲线图)
总监:你哋睇吓,今年嗱,《欢乐今晚》嘅收视屡创新低。你哋好快啲谂吓计,讲吓嘢喇!
细龟:总监呀,我今朝见到单噉嘅嘢,自杀式挑战,会打死人噉话?。
总监:唔系啩?打死人咁郇?够噱头?。

(电视台记招)
总监:我哋《欢乐今晚》好荣幸能够主办呢个“欢天喜地擂台夜”。两位参赛者分别就系我右手便嘅中国古拳法第二代大弟子外卖仔先生。
阿银(低语):我叫何金银。
总监:哦!原来外卖仔重有个绰号叫咩银嘅。(转身)
总监:喺我左手便嘅参赛者就系连续三年得空手道冠军断水流大师兄。喺比赛之前,双方参赛者已经签署咗呢个生死状。
(台下)
肥妹:哗!点解佢哋要打嘅?
(画外音 总监:亦都系《欢乐今晚》今年一个重点出击嘅大制作!)
阿丽:我都唔知呀,我真系要问吓佢哋。
总监:啊!系喇!外卖仔先生!外间嘅人嗱,形容你今次系一个自杀式嘅挑战?。究竟点解吖,你会做出咁悲壮嘅决定呢吓?
台下记者:总监唔该望望呢便嗱,总监唔该呢便嗱。唔该!呢便!呢便!唔该晒!……
阿银:其实我只系想……(总监掹咗个咪条线)
总监(幸灾乐祸):假架!傻仔!哈哈哈!
细龟:大师兄,你今次系咪第一次喺电视上面比赛呢?
林国斌:冇错,我今次之所以畀你哋电视台转播呢个比赛,系因为我想推广本派嘅空手道。而任何对于武术上有益嘅活动,我都会极力噉去支持。
(众人拍手)

细龟:嗱,外间呢有啲有趣嘅传闻呢,话你曾经以蒙面人嘅身分呢上演过一幕英雄救美架?。
林国斌:其实我蒙面嘅目的就系唔想畀人睇到,既然大家有兴趣知道嘅话,我就讲畀大家听。我自细喺日本长大,我嘅偶像就系蒙面超人,由嗰阵时开始,我就经常戴住唔同嘅面具。方便他日可以锄强扶弱,警恶惩奸。(戴唔同面具)但我点都谂唔到,当日我所救嘅人竟然就 系我一生中最爱嘅女神。(起身)
肥妹(羡慕):佢讲你吖。
林国斌走去阿丽身边,响起好动人嘅音乐

林国斌:其实,阿丽,我真系,好高兴能够见返你。
阿丽:我亦都谂唔到我心目中嘅英雄,会喺嗰阵时出现,及时救返我。
林国斌:谂返起当时嘅情形,真系好危险呵?
阿丽:如果唔系你出现,我都唔知点算。
林国斌:虽然冇见咁耐,我重记得,你钟意嘅颜色系红色。
阿丽:你钟意嘅颜色系黑色。
林国斌:你最钟意食嘅系砵仔糕。
(阿银嬲到将只玻璃杯捏碎埋)
阿丽:你最钟意食嘅系Wasabi。
肥妹(晕低):好浪漫嗱!
阿丽同林国斌一齐合唱《情花开》)

阿丽:情花开,开灿烂。情义誓永无限。
林国斌:夜莺歌,声美曼。吐露热爱弥漫。
阿丽、林国斌(合):情花娇,鸟语醉,春色充满世间。同相亲,永不分离。我两爱不变幻。

阿银面上流晒血

林国斌:我今日真系开心到不得了。
阿丽:我又何尝唔系?
林国斌:阿丽,我想藉住呢个机会向你求婚,希望你答应。(打开结婚戒指盒)
(达叔睇到阿银嘅表情)
达叔:咦?好嬲呀?呜——,条女冇咗喽。
阿银(拍台,忍无可忍):放开个女仔佢!
林国斌:你做咩呀?发羊吊呀?
阿银:你讲大话,你并唔系一个诚实嘅人,你只系一个虚伪嘅四眼仔!阿丽,阿丽,你唔好信佢,其实嗰日救你个系我呀。

林国斌:阿丽,行开先。
肥妹:噉嘅?
林国斌:你啲噉嘅垃圾,我畀机会同我一齐企喺擂台,你唔多谢我不得止,重中伤我!到时喺擂台,我一定唔会留手!
阿银:我都唔会留手架。我一定要打到你流鼻血。
林国斌:打死你呀!
总监(满心欢喜):哗!讲得好呀!今次发达喇!听日就用呢句对白做头条喇。讲多次呀!
林国斌(大声嗌):打死你!
总监:好呀!
达叔(谰cool):讲多无谓,外卖仔并唔系自杀,我魔鬼筋肉人更非浪得虚名。一个月之后,你哋将会见识到我哋中国古拳法嘅厉害。地狱式死亡特训听日正式展开。阿银,我哋走!
(达叔同阿银撞埋一齐)

*达叔:超!你人企喺后便你系咪基架?
阿银:都话走吖嘛。
达叔:走嗰便嘞嘛,仆街!(记者影相)唔好影!借过!唔该!唔该!唔该!
*林国斌(同阿银讲):打完三个回合,如果你死唔去,就当我输呀。
阿银:攞条名同你赌,打完之后我一定企得返喺度。(行开)
记者:喂喂喂,影张相先嗱,唔好走得咁快呀!
(阿丽想追阿银,畀林国斌拉返)

林国斌:阿丽,唔好理个癫佬,佢乱噏架啫。嚟,戴返只戒指先。
阿丽:我谂我唔可以戴。
林国斌:点解呀?你唔系唔信我呀嘛?
阿丽:我惜你吖,不过……
林国斌:咪噉喇。嚟呀,无论如何,今晚上上我屋企,我哋慢慢倾。好唔好?
阿丽:你畀啲时间我。
肥妹:啊?
阿丽:Vivien,我哋走。
肥妹:哦!好呀!
(总监搭住林国斌膊头)
总监:你真系打死人嘞嘛?系得至好讲?。
*林国斌:梗系唔得。

(阿丽发梦,梦见蒙面卡飞猫人系何金银而唔系大师兄)
(气氛阴森恐怖)
*细龟:各位观众,我哋收到线报,魔鬼筋肉人嘅地狱式死亡特训就喺呢一秒钟开始正式进行。所以我哋第一时间嚟到训练现场做直击嘅报道。我哋发觉呢度阴森恐怖,令人不寒而栗。我带大家周围“庄庄”。
(见到阿银同达叔喺度打边炉,细龟大跌眼镜)
*达叔:哗!啲墨鱼好弹吓?。
阿银:系?
达叔:试试呀。
(弹鱼丸,鱼丸弹得好高)
*阿银:哗!咁犀利!
细龟(凑近):哗!两位,你哋嘅地狱式特训……
达叔:进行紧嗱。
阿银(问细龟):食咗嘢未?
细龟:未吖!
阿银:坐。
*达叔:
阿银:整碟鹅肠好?。
达叔(问细龟):食唔食鹅肠?
细龟:好呀。
阿银:加两碟鹅肠添。
达叔(见到摄影机):喂,影紧我哋架?
细龟:系吖!
*达叔(伸手):畀封好?。
阿银:我条猪膶呢?
达叔:去咗底啩?
*阿银:我浪喺面嗱渌嗰块猪膶。系咪你呀?
达叔:冇,真系冇。
阿银:你冇?
达叔:发誓冇。
阿银:嗱,你唔好搞搞震呀,话你听。(喺达叔袋里便摷出一嚿猪膶)
阿银:啲咩嚟架?
达叔:点解猪膶去咗嚟我度?
阿银(掟块猪膶,掟中咗细龟嘅眼镜):容忍有个限度啊!

(环球体育中心办公室)
主任:睇到嘞!睇到嘞!
林国斌(睇报):佢哋训练成点呀?
主任:打边炉啰。
林国斌(疑惑不解):打边炉?!
主任:系吖,重见到两碟鹅肠,好多件鱼蛋添呀。重放咗只鸡蛋,连埋壳落埋去,话可以吸走啲热气,食咗冇咁燥?。喂,不如今晚呢我哋打边炉,试吓蒸只鸡蛋连壳……
林国斌(打低主任):收声呀!搞咩呢?

细龟:而家距离比赛重有两个星期,究竟何金银嘅地狱式特训进展成点嘅样呢?我哋即刻去睇吖嗱。
(游泳池)
阿银:Come on baby, let's go for fun. Yeah!
某人:女呀!唔好走呀!……
(电视机前)
主任:哗!唔系讲笑?,真系喺度玩咋?。一系呢就黐咗线,一系有阴谋
林国斌:我唔理佢搞咩花样,我一定要打残佢。
(阿银喺度唱K)
阿银:情难自禁,我却其实属于极度容易受伤的女人,不要不要不要骤来骤去,请珍惜……

(直播现场)
一医生:今晚我都系嚟坐吓,坐吓做吓样噉嘅啫,吓嘛?
电视台工作人员:唔系吖,听讲今晚真系冧友架。你自己执生喇。
一医生:唔系哗?
总监(向自己工作人员交代啲嘢):唔系咩呀?总之一阵嗰个外卖仔中咗招受咗伤之后,我要由十字车去医院嘅过程,尽量畀多啲特写佢。啲血千祈唔好抹呀,最好影到啲血叭叭声噉流。
细龟:如果佢死咗呢?
总监:死咗咪你加人工,大家开香槟啰。Yeah!

(林国斌接受记者采访)
记者:呢场比赛双方实力好悬殊?,你会唔会留手呢?
林国斌:我哋上到擂台系悉力以赴,对方咩环境,我哋系唔理架。
记者:你有冇谂过会错手打死人嘅呢?
总监:无可奉告!
记者:听讲电视台今次系以打死人嚟作噱头,增加收视率架?。
总监:呢谣言嚟架啫,冇啲噉嘅事。
记者:对方冇准备,会唔会系故弄玄虚,其实已经练成咗必杀绝招呢?(林国斌表情紧张)万一你打输咗,你有啲咩打算嗱?你身形咁好,有冇考虑过拍吓三级片噉呢?
林国斌(手揸记者衣襟):我系唔会拍三级片嘅,系都只会拍功夫片嘅啫。
(林国斌走入内室,主任闩门)
主任:好嘞,好嘞,好嘞,对唔住!对唔住!对唔住呀!所以话呢,全世界嘅人嗱,根本就系黐线架。问埋晒咁stupid嘅问题都有架。点会输先得架。输赢有样睇。(指林国斌)

林国斌(头发乱晒):究竟何金银喺度搞咩呀?
主任:喂喂喂,你冇事吖嘛?
林国斌:阿丽呢?重未嚟嘅?
主任:喂喂喂,你唔系惊吖嘛?你千祈唔好而家先至惊?,我全副身家买你赢架?。唔系嘞,我都系补返几千文……
林国斌:边个话我惊?(打晕主任)
(休息室)
老世:阿银,虽然我哋几个都买咗一百文大师兄赢。但系我哋内心系支持你架。(扐出一件衫)呢件战袍系我哋几个擒晚漏夜做畀你架。

阿银:多谢,喺临出去之前,我想见见阿丽最后一面
肥仔:我出去睇过,佢冇嚟到。
达叔:准备好未呀?
阿银:嗯!
同感!怀城楼价仲贵过中山某D镇。而经济呢?怀集成个县都未够人家一个镇既经济。你地认为政府出政策会降房价?睇住来咯。D确怀集物价普遍接近如广州等一线城市。比轮近既广宁都贵得多多声。怀集乜野新鲜罗卜皮?好多人稳到钱都唔想返怀集生活。收入低,物价高,甘既地方点生活?
静观其变,事实胜过熊便和猜测
世事如此复杂和充满变数。。。
过几个月再回来看这张帖,应该很有意思。。。
广告招租

讲起“中山的镇”,我又捻起一样食物:青头鸭

记得有次,我同一帮朋友仔渣车走去中山某间农庄吃野。。。我地点左一味叫做青头鸭噶送。。。关于青头鸭,这里有介绍:

http://blog.sina.com.cn/s/blog_48814c08010002m6.html

青头鸭不同于一般的鸭子,首先,青头鸭头顶上有一条青色的羽毛;其次,每只毛重最多不超过两市斤;第三,青头鸭吃的不是精饲料;第四,也是最重要的特点,青头鸭都是不近“女色”的公鸭。吃起来味道鲜美,我本不喜肉食,可是,餐桌上只有一味,也只好跟着大家一起品尝,吃起来感觉还算可以。
大家最集中谈论的话题,就是青头鸭与青头仔的共同特点与不同之处:青头鸭是利用科学技术培育的,全部都不近“女色”,青头仔则是未成年的、准确来说是没有接近过女色的小青年。谈论中,黄说他21岁之前还是青头仔。当话题转到现代,就有些悲观,大家几乎异口同声地说:现代男孩16岁以上已经没有青头仔了。
这不能说没有道理,只能说,见人见智咯,我个人认为,怀集房价高,是有点不正常,但现在怀集的房地产还是有很多人买。就目前的怀集情况而言,很多人都认为怀集的商机来了,这就造就了一下人去买房。
你精,人家也不是钱多人傻......买唔买得过,人家自然计过条数!!!您老人家就不必在这儿费心思了
回复 topserve 的帖子

(成个中国就十年的事) 是说不只是怀集变化大,成个中国都一样在大变 。是不是消费型城市又不是你说了算的,一;(拿周边的城市对比就得出结论怀集房价没升值空间是不准确的,怀集经济或许比不上周边城市,但不代表就自身不发展,君不见十年前连个象样的步行街都没有,你也不肯定十年后有十个八个像样的步行街)怀集经济就算比得上,怎么房价要贵过呢? 你是专家 教授吗?你就讲讲怀集的自身发展吧?(十个八个像样的步行街)怀集不铲平山去哪里建呢?我可没说房价和深圳看齐,说的事地形。现在是不是入市好时机都不是你我说的算。你可以确定那么多重大事情你还在这发言吗?
(“你问问你身边有几个愿意回来发展的,除了鼠窝勾当的”--这种一竹竿打死一船人的言论不回应。)
言语上是过激,正当的还是有不少的,要是给就不少部分说说这个潜规则,可能比我还过激。
地价飞涨是事实,原因不明...谁来说说?
冷的坑 发表于 2011-5-17 18:08
人家市区的楼价才3000元左右一方,怀集甘山区的地方都要3500元以上,真是无天理。

哪个市的市区啊?
有钱就投机、无钱去搞机、