怀集领域网

服务热线:0758-5598879

商务合作:13432420229

搜索
猜你喜欢

show下自己用左3个月噶HD2。同分享下玩PPC噶经历小部分经验

唔讲废话。先上图。

以下是网络真机图片:

以下是我手机屏幕截图。

IMG_0003.jpg IMG_0004.jpg IMG_0005.jpg IMG_0006.jpg IMG_0007.jpg IMG_0008.jpg IMG_0009.jpg IMG_0010.jpg IMG_0011.jpg IMG_0012.jpg IMG_0013.jpg IMG_0014.jpg IMG_0016.jpg IMG_0017.jpg IMG_0018.jpg IMG_0019.jpg IMG_0020.jpg IMG_0021.jpg IMG_0022.jpg IMG_0023.jpg IMG_0024.jpg IMG_0025.jpg IMG_0026.jpg IMG_0027.jpg

以下系宣传动画:

以下系经验:

先废话几句。我系从小灵通直接跳到去用钻石。(个深圳朋友有个堂细佬5识用800蚊转俾我噶{:5_112:} )岩开始部钻石真系一D认识都无。特别系对住部触屏机。超级迷惘。因为5知点玩。软件又5知点装。(装个QQ死机无数次){:5_123:} 直到有一日。去左太平洋论坛认识左2叔公(一个好好人噶论坛版主)。发左个绿色版噶QQ俾我。(2008版{:5_113:} )然后又介绍我去592PPC同口袋数码。深造左2个月终于学到好多野。手机界面一日比一日好睇。就甘部钻石陪我过左9个月。正因为9个月后,我发现钻石满足5到我玩机噶欲望。{:5_118:} 仲有就系传闻出左HD2直刷安卓系统所以就奠定心水入手左HD2。{:5_118:} 玩左1年噶PPC。由原来噶钻石1代换成HD2。岩开始发现,原来钻石上边好多野同部HD2系5同噶。之前学到噶野又废晒。然后就去加左几个Q群学野。{:5_121:} 然后就知道左XDA中国,起点论坛。

废话讲完,入正题,玩PCC果D人,目前觉得最大噶问题系咩?就系死机咯{:5_124:} 。造成死机噶原因好多,最常见噶系软件对屏幕分辨率噶5兼用同埋运行内存噶乱使用。就罗QQ举例,腾讯主页下载果个QQ如果安装去HTC果D机。基本上都会死机。貌似有人话系打某个字会死。运行内存呢,如果你明白电脑应该就好理解D。简单D讲就系你开得太多野。PPC其实就等于系掌上电脑,而且目前仲系单核。你开一堆野响后台运行,甘神仙都死啦。所以对新手黎讲,设置点击X的时候就关闭程序。甘系最好噶。仲有就系,新人最好用HTC官方原生ROM。因为够简洁,乜都5集成。运行速度又系最快噶。如果想美化,最后都系去XDA同起点睇多D教程,因为美化方案太多啦。第二个PPC最大问题,信号5好。好多人都话PPC果D信号比诺基亚差。不过事实真系甘,任何一个牌子噶机同诺基亚比信号都无得比,甘你就5好同佢比啦。最多只有念下办法去加强手机噶信号。点加强?首先就要刷ROM同埋RADIO。ROM我就概括成系手机系统,而RADIO呢,就系手机噶无线版本,主要系用黎接收电话噶无线信号。(5包括蓝牙,WIFI。)5同噶ROM要配合5同噶RADIO。再深入D就要配合埋驱动。
不过刷ROM之前你要考虑清楚。最主要都系要睇下自己有无做好晒刷ROM准备。第一,学识点入三色屏。(按住声音下调键加开机键开机)第二,学识乜叫硬启(就系手机后盖打开后有个红色噶点点,用牙签去按一下)。第三,你要确定手机有无解锁。(未解锁刷ROM手机就会变砖哦,危险{:5_124:} )解锁5同机型升级噶SHPL都5同版本,所以就5多讲。去XDA学习下。

然后到安卓。安卓系统要求我都5知系乜。不过HTC官方原生系统系装5到安卓噶,所以我果时就做左个大胆举动,刷ROM。去XDA下载左小虎哥做噶JQ7版ROM。(赞下小虎,呢个ROM美化做得确实5错,换左雅黑字体,同HTC sense编辑器)
小虎JQ系列系统可以完美运行安卓。而且开机时运行内存控制在30~40%,又有省电补丁。(系咪觉得响度卖紧广告。{:5_112:} 其实真系卖紧广告。{:5_112:} 讲笑。)开始第一次玩安卓系用左原生系统,然后试左3个安卓都失败。然后就上网四围问人,先知道原来系要刷机。刷完机终于运行到安卓咯,问题又出现啦,安卓无文件夹管理软件,安装好系统都无办法安装手机卡入边D软件。{:5_124:} 初初几日就系甘,乜都无装到。然后去下载个91手机助手先将联系人导入到手机。同埋安装好一部分软件。之后问题又出现。。。用左91导入完联系人会导致手机来电铃声无声{:5_113:} (玩安卓噶人就要注意啦。唔好用91手机助手导入联系人)。使左好多方法,最后都只可以去手机卡导入(手机卡导入联系人要自己手动设置翻头像{:5_124:} )安卓最主要就系要装RE文件夹管理器呢个软件,有左佢,你可以远离电脑安装软件。呢个安卓缺憾好多,通话声音小,最主要就系5系几稳定咯。用1星期肯定会死机几次咯。仲有手机发热犀利。(怕烧CPU噶PPC朋友就唔好玩安卓咯。)

以下系我部机响系安卓系统下噶截图:

2010-10-11-16-04-39.jpg 2010-10-11-16-04-54.jpg 2010-10-11-16-05-02.jpg 2010-10-11-16-05-06.jpg 2010-10-11-16-05-14.jpg 2010-10-11-16-05-22.jpg 2010-10-11-16-05-44.jpg 2010-10-11-16-06-10.jpg 2010-10-11-16-06-46.jpg 2010-10-11-16-07-16.jpg

分享个手机游戏网全是国外超级游戏。3D都有好多:http://www.aray.cn/
可以装双系统,屏幕和psp一样大,分辨率超强,不过耗电极大
太复杂哩!
广告招租
钢条 发表于 2010-10-11 14:11
可以装双系统,屏幕和psp一样大,分辨率超强,不过耗电极大

如果安卓同WM都装个省电补丁噶话。待机可以1日半,玩游戏一直玩3个半钟以上。同钻石有过之而无不及
我从PPC转M8,用左一年都几好用,电容屏720*480屏幕细腻,电池耐用一般3-4天
vinson_mao 发表于 2010-10-11 15:47
我从PPC转M8,用左一年都几好用,电容屏720*480屏幕细腻,电池耐用一般3-4天

M8确实5错,我朋友都用紧SE版,屏幕细腻真系无得讲,音质又好。毕竟魅族以前做开MP3同MP4.不过HD2主要都系佢够怪兽。4.3英寸屏加上分辨率480*800,都已经同显示器差5多咯。睇电影玩游戏都爽,装个3D驱动,玩3D游戏都5错。
哎,我的HTC P4550的电池续航不耐用的啊得一天啊{:5_118:}
{:5_111:}用它就要买多一两块电池,而且体积比较大,怕袋穿裤兜
哎,我仲系用紧钻石1{:5_115:}
回复 贾糊涂 的帖子

P4550,我未接触过。不过电池5耐用本来就系PPC噶致命伤,不过电池方面还算比iphone好咯,至少可以更换电池,iphone连电池都5可以换,都系用1日左右